Gosti francuskih restorana uskoro će imati pravo da znaju odakle je meso koje im konobari serviraju na tanjiru.
Od 1. marta restorani koji poslužuju jela od piletine, svinjetine i jagnjetine moraju da pokažu gde je stoka uzgajana i zaklana, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Osim toga, moraće da naznače da li je meso sveže ili je bilo zamrznuto, prenosi Slobodna Dalmacija pisanje Hine.
Ti su podaci obvezni za govedinu od 2002.
U slučaju piletine, svinjetine i jagnjetine to je bio slučaj samo za meso koje se prodaje u supermarketima i mesarama.
Nova uredba dolazi kao odgovor na povećano interesovanje potrošača za poreklo hrane. No, usmerena je i na stvaranje pritiska za povećanje potrošnje domaćeg mesa u mestima kao što su školski restorani.
Trenutno, polovina mesa koje se poslužuje u francuskim školama dolazi iz inostranstva, saopštilo je ministarstvo.